Zdrowe oleje

Uwodornione tłuszcze mogą być znacznie zdrowszym olejem, z którego można korzystać podczas przygotowywania się na naprawdę gorącym lub smażącym jedzeniu, ponieważ są bardziej stabilne na dużym ogniu. Sugeruje to, że są one znacznie mniej narażone na uszkodzenie i dym. Punkt dymny oleju, który jest czynnikiem, gdy olej zaczyna płonąć, a także palić papierosy, jest tylko jednym z najważniejszych punktów do przemyślenia.Zdrowe oleje

Eksperci od żywienia i gotowania zgadzają się, że osobą najbardziej elastyczną i zdrową olejką do przygotowania i jedzenia jest oliwa z oliwek, o ile jest to dodatkowa dziewica. „Chcesz oleju, który nie jest dostrojony i wyjątkowo dopracowany” – twierdzi Howard. Znacznik „extra virgin” oznacza, że oliwa z oliwek nie jest dostrojona, a także w wyniku doskonałej jakości.

Oleje do gotowania

Ma zmniejszony współczynnik dymu, relaksujący 320 ° F (160 ° C). Należy pamiętać, że oleje z różnych źródeł mogą znacznie różnić się składem diety, składającym się z procentu oraz rodzajów tłuszczów, z których się składają. Podczas podgrzewania olejów kuchennych, szczególnie na dużym ogniu, ostatecznie osiągają współczynnik dymu. Jest to temperatura, w której olej nie jest już stabilny, a także zaczyna się rozkładać. Większość ludzi konsekwentnie wykorzystuje oleje kuchenne, ponieważ można je wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju przepisów, w tym mięsa, jajek, warzyw, sosów i określonych dań zbożowych. Nie brakuje opcji związanych z olejkami kuchennymi.

Ponadto oleje, które docierają do punktu dymu, wprowadzają związek zwany akroleiną, który może wytwarzać nieprzyjemny przypalony smak. Co więcej, powietrzna akroleina może być niebezpieczna dla płuc. Ważne jest również, aby zastanowić się, czy olej jest nadal zdrowy do jedzenia po jego podgrzaniu podczas gotowania. Według Globe Wildlife Fund istnieją również obawy moralne dotyczące stosowania oleju palmowego, ponieważ produkcja oleju ręcznego była związana z pozyskiwaniem drewna, a także niesprawiedliwymi metodami pracy.

Jeśli ogrzewasz olej poza jego współczynnikiem dymu, nie tylko szkodzi on smakowi, ale także szereg składników odżywczych w degradacji oleju – a także olej z pewnością wprowadzi niebezpieczne związki zwane rodnikami uzupełniającymi. Olej ten ma wysoką zawartość ALA, a także zapewnia pewne przeciwzapalne, a także możliwe korzyści przeciwnowotworowe. Jednak dodatkowo najlepiej zarezerwować fajne preparaty, takie jak odzież sałatkowa.

Olej z awokado składa się zarówno z jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oprócz witaminy E. W zależności od tego, o co prosisz, olej kokosowy należy zapobiegać lub przyjmować w małych ilościach. Najważniejsze spory dotyczą wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych; w przeciwieństwie do różnych innych olejów roślinnych, olej kokosowy jest w dużej mierze tłuszczem uwodornionym. Jednak nauka zaczyna zalecać, aby nie wszystkie uwodornione tłuszcze były dla ciebie złe.

Oliwa z oliwek

Jego orzechowy, ale umiarkowany smak działa również dobrze w opatrunkach sałatkowych lub skropionych pieczonymi warzywami. „Awokado, a także olej z awokado obfitują w zdrowe i zrównoważone jednonienasycone tłuszcze” – twierdzi Levinson. Chan School of Public Health, jeden problem koncentruje się wokół heksanu rozpuszczalnika, który służy do wyciągania oleju z rzepaku w celu wytworzenia oleju rzepakowego, a także pewne obawy mogą być szkodliwe. Kolejnym problemem jest tłuszcz trans w oleju rzepakowym – choć Harvard twierdzi, że niskie ilości tłuszczu trans nie różnią się od wielu innych olejów roślinnych na rynku. Wiele osób jest zaniepokojonych wpływem na zdrowie i dobre samopoczucie oleju rzepakowego oraz metodami produkcji. Olej z krokosza barwierskiego jest wytwarzany z nasion krokosza barwierskiego.

Współczynnik dymu oliwy z oliwek wynosi około 350 ° F (176 ° C), co jest zwykłym poziomem temperatury gotowania dla wielu przepisów, szczególnie dla produktów pieczonych. Dowiedz się więcej na temat tego, jak niektóre oleje wegetariańskie i nasienne mogą reklamować zdrowie, podczas gdy inne mogą robić coś przeciwnego. „Olej lniany jest doskonałym zasobem kwasu alfa-linolenowego, formy kwasów tłuszczowych omega-3”, wyjaśnia Palumbo. Ryby takie jak łosoś, makrela i sardynki zapewniają różne inne formy, perMount Sinai.

Witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych, jednak suplementacja większymi dawkami witaminy zapewnia dodatkowe korzyści. Według American Heart Organization, wśród jego funkcji jest pomoc w rozwoju komórek, ochrona narządów ciała i odgrywanie roli w wchłanianiu składników odżywczych. „Nasze ciała potrzebują tłuszczów, aby wchłonąć określone składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D, E, a także K, wraz z beta-karotenem”, stwierdza Christine Palumbo, RDN, z siedzibą w Chicago. Olej lniany ma wysoką zawartość kwasów omega, a także ma naprawdę niski współczynnik dymu, co oznacza, że dodatkowo nie należy go wykorzystywać do przygotowywania żywności. Upewnij się, że jest przechowywany w miejscu o niskiej temperaturze, jak w lodówce.

Podczas gdy przygotowywanie żywności może pogorszyć kilka polifenoli, wystarczająca ich ilość nadal zapewnia korzyści zdrowotne i zdrowotne. Nie wszystkie oleje są wystarczająco stabilne lub przeznaczone do gotowania, szczególnie w pracach przygotowawczych na ciepło. Inne radzą sobie lepiej na przykład w pracach przygotowawczych na zimno lub jako suplementy diety.

Zdrowe oleje
Przewiń do góry